У цій статті розкажемо вам про Кока-Колу, і саме те, що не знайдете на офіційних сторінках. Ну, вони не то що заперечують ці факти — радше оминають чи замовчують: як саме винайшли Кока-Колу, якою була справжня причина відмови від кокаїну і що за кокаїн використовують дотепер і скільки ж білого порошку потрібно компанії для виготовлення понад 1,9 мільярда порцій напоїв щодня і хто ж кокаїновий дилер бренду.
Слухати / дивитися епізод подкасту:
Офіційна версія появи Кока-Коли
Поява святої Кока-Коли на грішній землі серед простих смертних на офіційній сторінці описана наступним чином:
Продукт, який подарував світові найвідоміший смак, народився в Атланті, штат Джорджія, 8 травня 1886-го року.
Доктор Джон Стів Пембертон, місцевий фармацевт, виготовив сироп для "Кока-Коли" і поніс глечик з новим продуктом вниз по вулиці до аптеки Джейкобса, де його продегустували, визнали "чудовим" і виставили на продаж по п'ять центів за склянку в якості газованого напою з фонтанчика.
Газована вода в поєднанні з новим сиропом створила напій, який одночасно був "Смачним та освіжаючим" — тема, яка продовжує відлунювати сьогодні скрізь, де п'ють Кока-Колу
І день, цей, вочевидь, був сонячний та радісний. Прям сага про Білосніжку, але без гномів.
Ну от як? Що, взяв, чувак, прокинувся зранку, почухав свої помідори і такий, а ну заварю-но я зілля, де мій улюблений глечик. Понишпорив по полицях і шухлядах, нашкріб коксу, розтопив цукор на пательні, додав сиропу, раз-два і готово — пішли продавать.
Ніт. Усі історії відкриттів та винаходів починаються задовго до інсайтів — осяянь та вигуків “Еврика!”, тобто знайшов.
Ну от як? Що, взяв, чувак, прокинувся зранку, почухав свої помідори і такий, а ну заварю-но я зілля, де мій улюблений глечик. Понишпорив по полицях і шухлядах, нашкріб коксу, розтопив цукор на пательні, додав сиропу, раз-два і готово — пішли продавать.
Ніт. Усі історії відкриттів та винаходів починаються задовго до інсайтів — осяянь та вигуків “Еврика!”, тобто знайшов.
Як все було насправді
Свій початок Кока-Кола, та інші схожі до неї напої, беруть в 1863-му році у Парижі, де паризький хімік Анжело Маріані поєднав кокаїн та вино і назвав його на свою честь “Vin Mariani”.
Напій прийняли з належною ейфорією, пристрастю та захопленням, адже коли кокаїн і алкоголь зустрічаються всередині людини, вони створюють третій унікальний наркотик, який називається кокаетилен. Його дія є сильнішою від кокаїну.
Не дивно, що такі експерименти проводилися. В ті часи кокаїн ще був легальним засобом, ним захоплювалися, його використовували для анестезії, ним енергійно лікували морфіно залежних. Особисто доктор Фройд написав цілу книженцію “Über Coca” (про кокаїн). А вже потім роздуплилися щодо наслідків і все заборонили.
“Vin Mariani” став ходовим напоємо серед літературних діячів: Жюль Верн, Олександр Дюма та Артур Конан Дойль. Головний рабин Франції якось, скоріше за все в стані кокаетиленового сп’яніння, урочисто виголосив: "Хвала вину Маріані!". А папа Лев XIII, як повідомляється, регулярно носив з собою флягу з вином і нагородив Маріані медаллю.
З таким сильним ейфоричним ефектом, підсилене відгуками авторитетних осіб, вино Маріані продавалося шаленими об’ємами.
І от в 1884-му році в Атланті доктор Джон Стів Пембертон — сам морфінозалежний після поранення під час Громадянської війни — запримітив отой комерційний успіх кокаетилену в Європі і вирішив створити власну версію напою.
Свій напій він назвав "Французька винна кока-кола Пембертона" і рекламував як панацею. Серед багатьох фантастичних тверджень він придумав навіть такий месидж: "найпрекрасніший бадьоритель статевих органів".
На жаль пан Пембертон не встиг “розкрутити” свій продукт. У його окрузі в Джорджії було прийнято певні заборони, згідно яких його французька винна кока стала нелегальною — і саме через алкоголь, а не через кокаїн. Кокаїн ще залишався дозволеним.
Однак Пембертон швидко перевзувся — він замінив вино у рецептурі на цукровий сироп: “ Why not?”.
І от тільки тепер після усіх цих пригод настав день 8-го травня 1886 року і з’явився новий напій з гаслом "Кока-кола: Напій тверезості".
Напій прийняли з належною ейфорією, пристрастю та захопленням, адже коли кокаїн і алкоголь зустрічаються всередині людини, вони створюють третій унікальний наркотик, який називається кокаетилен. Його дія є сильнішою від кокаїну.
Не дивно, що такі експерименти проводилися. В ті часи кокаїн ще був легальним засобом, ним захоплювалися, його використовували для анестезії, ним енергійно лікували морфіно залежних. Особисто доктор Фройд написав цілу книженцію “Über Coca” (про кокаїн). А вже потім роздуплилися щодо наслідків і все заборонили.
“Vin Mariani” став ходовим напоємо серед літературних діячів: Жюль Верн, Олександр Дюма та Артур Конан Дойль. Головний рабин Франції якось, скоріше за все в стані кокаетиленового сп’яніння, урочисто виголосив: "Хвала вину Маріані!". А папа Лев XIII, як повідомляється, регулярно носив з собою флягу з вином і нагородив Маріані медаллю.
З таким сильним ейфоричним ефектом, підсилене відгуками авторитетних осіб, вино Маріані продавалося шаленими об’ємами.
І от в 1884-му році в Атланті доктор Джон Стів Пембертон — сам морфінозалежний після поранення під час Громадянської війни — запримітив отой комерційний успіх кокаетилену в Європі і вирішив створити власну версію напою.
Свій напій він назвав "Французька винна кока-кола Пембертона" і рекламував як панацею. Серед багатьох фантастичних тверджень він придумав навіть такий месидж: "найпрекрасніший бадьоритель статевих органів".
На жаль пан Пембертон не встиг “розкрутити” свій продукт. У його окрузі в Джорджії було прийнято певні заборони, згідно яких його французька винна кока стала нелегальною — і саме через алкоголь, а не через кокаїн. Кокаїн ще залишався дозволеним.
Однак Пембертон швидко перевзувся — він замінив вино у рецептурі на цукровий сироп: “ Why not?”.
І от тільки тепер після усіх цих пригод настав день 8-го травня 1886 року і з’явився новий напій з гаслом "Кока-кола: Напій тверезості".
Кокаїн з рецепту Кока-Коли вилучили через расизм
Кокаїн у Сполучених Штатах потрапив у розряд заборонених засобів в 1914-му році. А ось Кока-Кола вилучила кокаїн зі своєї рецептуру в 1903-му на 11 років раніше. Замість кокаїну дали більше цукру та кофеїну.
Отже не заборона кокаїну спонукала його прибрати з рецепту. А що ж? Вірніше, а хто ж?
Спочатку “Кока-Колу” продавали у вигляді содового напою. Покупці відвідували аптеки або фонтанчики з газованою водою і замовляли склянку “Кока-Коли”. Напій готував працівник фонтанчика — він, власне, змішував сироп кока-коли з газованою водою і наливав його у склянку.
До речі традиція содових фонтанчиків у Штатах зародилася ще у 1850-х роках. Люди полюбляли зайти в аптеку за шипучкою, щоб підлікуватися. А кокаїн і кофеїн були одними з популярних наркотиків, що містилися в аптечних напоях — їхня комбінація використовувалася для лікування головного болю.
Багато аптекарів на той час виготовляли та продавали власні секретні формули. Тож не такий він і піонер отой Пембертон. Але все ж таки саме він дав старт Кока Колі — найціннішому бренду продуктів харчування та напоїв сучасності.
Кока-Кола "швидко завоювала популярність як "інтелектуальний напій" серед заможних білих". Тут ключове словосполучення “заможних білих”, тобто кольоровим, насамперед чорношкірим до чудового напою зась.
Але в 1899-му компанія почала продавати Кока-Колу у пляшках, бо так вигідніше: зручніше транспортувати і аудиторія споживачів ширша. І сталася біда — доступ до “інтелектуального напою” отримали всі-всі-всі, в тому числі кольорові, насамперед чорношкірі.
“Заможні білі” обурювалися, що каждий чорношкірий за п’ять центів може напитися Кока-Коли, отримати кокаїновий прихід, гіперзбудження, також і сексуальне, а потім піде ґвалтувати білих жінок.
Вони на повному серйозі пушили цю тему і стурбована громадськість таки переконала менеджмент компанії забрати кокаїн з напою. Його б забрали пізніше — через одинадцять років, після заборони кокаїну. Але ж ми тепер знаємо, що справжня причина зникнення кокаїну з Кока-Коли — банальний расизм.
Отже не заборона кокаїну спонукала його прибрати з рецепту. А що ж? Вірніше, а хто ж?
Спочатку “Кока-Колу” продавали у вигляді содового напою. Покупці відвідували аптеки або фонтанчики з газованою водою і замовляли склянку “Кока-Коли”. Напій готував працівник фонтанчика — він, власне, змішував сироп кока-коли з газованою водою і наливав його у склянку.
До речі традиція содових фонтанчиків у Штатах зародилася ще у 1850-х роках. Люди полюбляли зайти в аптеку за шипучкою, щоб підлікуватися. А кокаїн і кофеїн були одними з популярних наркотиків, що містилися в аптечних напоях — їхня комбінація використовувалася для лікування головного болю.
Багато аптекарів на той час виготовляли та продавали власні секретні формули. Тож не такий він і піонер отой Пембертон. Але все ж таки саме він дав старт Кока Колі — найціннішому бренду продуктів харчування та напоїв сучасності.
Кока-Кола "швидко завоювала популярність як "інтелектуальний напій" серед заможних білих". Тут ключове словосполучення “заможних білих”, тобто кольоровим, насамперед чорношкірим до чудового напою зась.
Але в 1899-му компанія почала продавати Кока-Колу у пляшках, бо так вигідніше: зручніше транспортувати і аудиторія споживачів ширша. І сталася біда — доступ до “інтелектуального напою” отримали всі-всі-всі, в тому числі кольорові, насамперед чорношкірі.
“Заможні білі” обурювалися, що каждий чорношкірий за п’ять центів може напитися Кока-Коли, отримати кокаїновий прихід, гіперзбудження, також і сексуальне, а потім піде ґвалтувати білих жінок.
Вони на повному серйозі пушили цю тему і стурбована громадськість таки переконала менеджмент компанії забрати кокаїн з напою. Його б забрали пізніше — через одинадцять років, після заборони кокаїну. Але ж ми тепер знаємо, що справжня причина зникнення кокаїну з Кока-Коли — банальний расизм.
Чи є кокаїн в сучасній Кока-Колі?
Кокаїн є у Кока-Колі і дотепер, але з нього вилучають алкалоїд екгонін. На виході — безкокаїновий кокаїн, це як безалкогольне пиво чи безкофеїнова кава. Його функція — ароматизація напою.
Сам процес екстракції алкалоїду екгоніну вдосконалювали до 1929-го року, тож у цей період в Кока-Колі все ще містилася незначна кількість психоактивних елементів кокаїну.
Звідки Кока-Кола бере отой безкокаїновий кокаїн.
Вони мають потужного дилера — Stepan Company. Ці чувачки єдина на всі Сполучені Штати компанія, що має дозвіл на імпорт коксу. Вони привозить з Перу не чистий кокаїн, а листя коки —- приблизно 100 000 кілограмів щороку.
Потім на хімічному заводі в Нью-Джерсі з того листя добувають чистий-пречистий справжнісінький кокаїновий кокаїн і продають його фармацевтичним компанія. Чи ще кудись для легального використання. Вони називають екстракт листя коки досить буденно — "Товар №5".
А так званий безкокаїновий кокаїн відправляють на Кока-Колу для напоїв. Наприклад у 2003-му році Stepan Company імпортував 175 000 кілограмів коки для "Кока-Коли". Цього достатньо, щоб виготовити кокаїну на суму понад 200 мільйонів доларів. У тому ж 2003-му Кока-Кола заробила 21,06 мільярда доларів США. Бренд рішає і газованка приносить більше прибутків, аніж продаж наркотиків.
Якщо говорити про сучасні показники, то у 2023-му річний дохід Кока-Коли склав приблизно 45,75 млрд доларів США.
Сам процес екстракції алкалоїду екгоніну вдосконалювали до 1929-го року, тож у цей період в Кока-Колі все ще містилася незначна кількість психоактивних елементів кокаїну.
Звідки Кока-Кола бере отой безкокаїновий кокаїн.
Вони мають потужного дилера — Stepan Company. Ці чувачки єдина на всі Сполучені Штати компанія, що має дозвіл на імпорт коксу. Вони привозить з Перу не чистий кокаїн, а листя коки —- приблизно 100 000 кілограмів щороку.
Потім на хімічному заводі в Нью-Джерсі з того листя добувають чистий-пречистий справжнісінький кокаїновий кокаїн і продають його фармацевтичним компанія. Чи ще кудись для легального використання. Вони називають екстракт листя коки досить буденно — "Товар №5".
А так званий безкокаїновий кокаїн відправляють на Кока-Колу для напоїв. Наприклад у 2003-му році Stepan Company імпортував 175 000 кілограмів коки для "Кока-Коли". Цього достатньо, щоб виготовити кокаїну на суму понад 200 мільйонів доларів. У тому ж 2003-му Кока-Кола заробила 21,06 мільярда доларів США. Бренд рішає і газованка приносить більше прибутків, аніж продаж наркотиків.
Якщо говорити про сучасні показники, то у 2023-му річний дохід Кока-Коли склав приблизно 45,75 млрд доларів США.
А що там Пепсі?
Пепсі винайшов фармацевт Калеб Бредхем у власній аптеці Bradham's у Нью-Берні, штат Північна Кароліна в 1893-му році – на сім років пізніше Коли. Спочатку напій називався "Напій Бреда", проте в 1898-му році його перейменували на "Пепсі".
Бредхем вважав, що напій не лише освіжає, але й допомагає при розладах травлення (медичною мовою диспепсія) звідси й пішла назва "Пепсі", тобто той хто диспепсію — розлад, перетворює на пепсію — норму.
Сподіваюся, у ваших головах посвітліло.
Бредхем вважав, що напій не лише освіжає, але й допомагає при розладах травлення (медичною мовою диспепсія) звідси й пішла назва "Пепсі", тобто той хто диспепсію — розлад, перетворює на пепсію — норму.
Сподіваюся, у ваших головах посвітліло.