Блог

З днем водія. Усіх. А особливо жінок.

Корисне

Жінки - хренові водійки. Ну, так, їх можна видресирувати і їм, навіть, вдасться дрифтувати довкола своїх каструль чи пралок на спеціально призначеному майданчику.

До такого висновку наштовхує соціальна реклама до дня водія від Патрульної поліції України.


Давайте розбиратися


Що хотіли?

Подолати гендерні упереджень щодо жінок за кермом.


Концепт.

Беруть справжній дискримінаційний коментар з мережі. Наприклад: “Милі жінки, сидіть вдома, виховуйте дітей, а автомобілі залиште нам, чоловікам”.


Відповідають на цей коментар справжнім відео. Наприклад: “Лейтенант поліції Валентина Семенюк виконує поліцейський розворот і проїжджає в коридор із повітряних кульок, які зазвичай дарують на виписку породіллям”.


Фінал: “З днем водія. Усіх. Патрульна поліція”.



Що не так?

1) Коментар вирвано з контексту? Де він з’явився? Чому з’явився? Це загальна думка чи відповідь на якусь конкретну поведінку на дорозі? Усі чоловіки так думають?


2) Відповідь на коментар несиметрична. Тобто коментар стосується жінок, що їздять на дорогах, а на противагу ставлять поліцейську. Та, звісно, що Валентина виконає поліцейський розворот, бо вона ж поліцейська.


Валентина проходила спеціальне навчання для цього. Який це стосунок має до нашого реального життя на дорогах? Жодного. Ну, коли ви востаннє бачили поліцейський розворот на вулицях міста? І головне, яким чином така демонстрація уміння поліцейської долає гендерні упередження щодо жінок-водійок на справжніх дорогах? Якби йшлося про упередження, що жінка не може бути поліцейською, то так. Але до жінок-водійок це не має жодного стосунку.


3️) Фінал: “З днем водія. Усіх. Патрульна поліція”. Таке формулювання тільки підкреслює гендерний стереотип. Це щось на зразок: “О, Маріє, ти так гарно водиш автівку” чи “Слухай, Надя, ти так розбираєшся у футболі”.


4️) Коментар під відео підсилює гендерний стереотип: “Усі відео знімали на спеціальному майданчику. Просимо не повторювати трюки в непризначених для цього місцях”. Тобто жінка добра водійка не на дорозі, а на спеціальному майданчику.


Друге відео.



Коментар: “Для жінок є тільки одна машина і вона - пральна”.


Відео-відповідь: “Дизайнерка одягу й автогонщиця Олена Іванова дрифтує навколо пральних машин”.


Так само вирваний з контексту коментар і несеметрична відповідь. Олена автогонщиця

і спеціально тренується для виконання дрифтингу. А скільки у нас на дорогах автогонщиць? А як їздять прості водії та водійки? Чи вже тепер, щоб здати на права треба вміти дрифтувати?


І чому Олена дрифтує довкола пральних машин? Це що тотем якийсь? Хай би вже їх розбивала…. Але розбивання - це натяк на ДТП...


В третьому відео менеджерка та мотогонщиця Ірина Надєєва їздить довкола гори з каструль…



Кінець.


Епілог.

Буває, що люди за кермом помиляються. Можливо тому, що потрапляють у стресову ситуацію. Просто поріг потрапляння у стрес у кожного різний. Хтось пішохода побачить і вже пітніє. А хтось конюшини, мальтійські хрести і вітряки на раз рішає. Тому поважайте один одного на дорозі і не робіть собі та іншим нерви.


З днем водія.